среда, 29 апреля 2020 г.


Лекція№14
Тема:Проблема істини в філософії
План
1.      Проблема істини, як корінна проблема філософії. Філософська істина.
2.      Наукова об'єктивна істина.
3.      Агностицизм. Погляди Юма, Канта.
4.      Критика агностицизму.
5.      Сучасні концепції істини.
Самостійна робота – тема «Наука ті її місце в сучасному світі. Структура наукової теорії. Динаміка наукового пізнання»
Література: 1.Сілаєва Т.О. - Філософія: Курс лекцій Тернопіль, СМП "Астон". - 2000. - 160 с. 2. Воронюк О.Л. Всеукраїнське спеціалізоване видавництво «Медицина», 120с. 3. Бичко І.В. Філософія: Курс лекцій. – К., 2003, 542с. 4. Горлач М.І. Філософія: Підручник. – Харків, 2000, 672с. 5. Петрушенко В.П. Основи філософських знань: Посібник. – Новий світ, 2003, 503с. 6. Щерба С.П. Філософія: короткий виклад. Навчальний посібник. – Кондор, 2004, 206с.
 Проблема істини є корінною проблемою філософії. Істинно це те, що відкрито, що вже не є таємницею для людини (в пер. з грець, істина - «неприхованість»). Філософія спрямована на осягненні істини в її повноті. Філософська істина - це вплив сенсу, універсального буття, через буття людини. В єдності її чуттєвих раціональних, естетичних моральних і релігійних сил.
На відміну від філософії наукове пізнання орієнтоване на істину в суто - гносеологічному плані, тобто наукові знання відносно незалежні від цінностей добра і краси. Наукова об'єктивна істина - це відповідальність наших знань дійсності, об'єктивне відображення реальності в людському мисленні.
Агностицизм - така філософська позиція, що заперечує можливості досягнення істини, об'єктивного знання про світ. Найбільш послідовним варіантом агностицизму в класичній філософи стала філософія Юна, який вважав, що все пізнання має справу з людським досвідом і в принципі не може вийти за його межі. Агностиком був Є. Кант, який вважав, що сутності речей абсолютно приховані від людського розуму. Сучасні варіанти агностицизму відстоюють ідею умовності нашого знання, або просто скасовують саму проблему істини.
Німецький філософ Гегель був одним із палких критиків агностицизму. Він захищав спроможність людського розуму досягти істини. Гегель обґрунтував той факт, що об'єктивна істина - це не просто відображення наявного стану речей, існуючих конкретних явищ. Істина це об'єктивне відображення реальності в її сутності, її суттєвих істотних характеристиках. Істина є процесом і як процес, вона є об'єктивною за змістом але суб'єктивною за своєю формою. Істина завжди конкретна, тобто історично зумовлена
і багатопланова. Об'єктивна істина є єдністю абсолютного і відносного моментів.
Сучасна гносеологія відображає всю суперечливу історію усвідомлення істини. Існують чотири найбільш поширені концепції істини:
Концепція логічної когерентності. Фактично замінює поняття істинності, поняттям правильності мислення
Прагматична концепція істини. Теж відмовляється від вирішення проблеми об'єктивності істини. Пізнання розглядається як засіб пристосування до зовнішнього середовища з метою успішної діяльності. Істина за цією концепцією - це те, що відповідає корисності.
Концепція конвенціалізму - виходить з того, що поняття істини має умовний характер, істина може розглядатися вченими по-різному. В основі наукових теорій лежать умовні домовленості прийняті на даний час у науковому співтоваристві.
Концепція відповідності - має два варіанти:
 одні філософи визнають можливість об'єктивної істини як такого знання, що відповідає об'єктивній реальності в її сутності. Інші філософи обмежуються уявленням про відповідність істини. Істина для них таке знання, що відповідає лише чуттєвому досвіду.


Д,З,
1Шо є істиною в класичному розумінні?

2Що є філософською істиною?
3Дайте визначення наукової об’єктивної  істини. Від чого не залежать наукові знання?
4Як називається філософська позиція що заперечує об’єктивне знання про світ?
5Що думав Кант про сутність речей ?
6Як німецький філософ Гегель ставився до агностицизму?
7Які концепції істини існують в сучасній гносеології?
8 В чому суть концепції логічної когерентності?
9 В чому суть концепції конвенціоналізму?
10Які варіанти має концепція відповідності?

Комментариев нет:

Отправить комментарий