среда, 13 мая 2020 г.

. Поняття культури в філософії
1.      Філософське осмислення культури.
2.      Перша ознака культури.
3.      Друга ознака культури.
4.      Третя ознака культури
5.      Четверта ознака культури
Самостійна робота – тема «Цінності і ціннісне ставлення до світу, як фундамент культури»
Література: 1.Сілаєва Т.О. - Філософія: Курс лекцій Тернопіль, СМП "Астон". - 2000. - 160 с. 2. Воронюк О.Л. Всеукраїнське спеціалізоване видавництво «Медицина», 120с. 3. Бичко І.В. Філософія: Курс лекцій. – К., 2003, 542с. 4. Горлач М.І. Філософія: Підручник. – Харків, 2000, 672с. 5. Петрушенко В.П. Основи філософських знань: Посібник. – Новий світ, 2003, 503с. 6. Щерба С.П. Філософія: короткий виклад. Навчальний посібник. – Кондор, 2004, 206с
1. Культуру досліджує ціла низька наук. Серед них можна назвати етнографію, соціологію, історію, культурологію. Але філософія на відміну від усіх незваних конкретних наук покликана розкрити проблему людини в культурі, сутність і сенс культури, як вияви людського духу, як історичного процесу самоствердження та вдосконалення людини, розвитку її суто людських якостей. Проблема людини в культурі, як і проблема самої культури виникла у період нового часу. Коли здійснилися значні зміни у соціально - економічному становищі людини, її взаємозв'язках з природою. Тоді з'являєтья ідея - людини - як володаря природи. Культура - латинський термін, спочатку він означав перетворення природи, обробку землі. Пізніше перетворення самої людини, її виховання, освіту.
Є інша версія терміну «культура». Культура починається з релігійного культу.
2. Перша ознака культури: культура - є штучною, вторинною сферою реальності, другою природою, що створюється діяльністю людини. Людина змінює природу за власними людськими мірками
3. Друга ознака культури: культура є способом суто людської діяльності, що здійснюється за надбіологічними програмами. Якщо життєдіяльність тварини біологічно визначається сферою інстинктів, генетичною програмою, людська культура виявляє себе суспільним механізмом приборканням спонтанних інстинктивних бажань. Культура починається там, де людина навчається обмежувати себе за ради інших.
4. Третя ознака культури: культура має знаково - символічну природу. Універсальною мовою культури не мова символів, специфічна знакова система, що має умовний сенс. Це не тільки звичайна мова, але й мова міфа, мистецтва, релігії, науки, мова людських жестів, міміки і дій. Феномен людини, наприклад, є символом зміни настроїв, самопочуття людини в світі, їх ціннісних орієнтацій. Вся культура є символічним відбитком людини.
5. Четверта ознака культури: культура є сукупністю цінностей та ідеалів, породжені людською творчістю. Цінності культури спрямовують, орієнтують в знаково - символічній формі. Людський досвід на цілі розвитку людини, кожна культура певної епохи, певного народу. Індивід має свою шкалу цінностей притаманні її уявлення про життя і смерть, добро і зло, відношення до природи, до праці, до особистості.
Особливе місце в системі культурних цінностей належить ідеалам. Ідеал - вища мета прагнень, певний образ досконалостей. Основна функція ідеалу - бути орієнтиром і еталоном. Цінності та ідеали культури мають переважно релігійне походження. Європейська культура безпосередньо пов'язана з цінностями християнства.
Культура - це спосіб і технологія створення, збереження і передача нащадкам людського досвіду. Культура не є сукупністю готових цінностей, що очікують використання. Скарбниця культури ще не гарантує високої культури людини чи суспільства. Реальна культура знаходиться не в музеях.
Культура - це ті людські здатності і можливості, що закодовані у витворах мистецтва, в усіх продуктах духовної і матеріальної творчості. Культура – це зусилля людини володіти собою, відтворювати та розширювати свої здібності. Культура є живим духовним життям, тому культура розкриває себе в самореалізації особистості.
Д,З,
1Які науки досліджують культуру і в чому особливість філософського дослідження?
2Чим є культура у порівнянні з природою?
3Що є універсальною мовою культури?
4Як культура пов’язана з ціннісним розумінням світу

Комментариев нет:

Отправить комментарий