пятница, 8 мая 2020 г.


. Українські землі у післявоєнні роки 1945-1950х років
В квітні 1945р. на конференції країн антигітлерівської коаліції в Сан-Франциско було прийнято рішення про утворення ООН (24 жовтня 1945 ратифіковано статут ООН, цей день відзначається як день ООН). Серед країн засновниць ООН була й Україна. Нарком закордонних справ Дмитро Мануїльський був одним з тих, хто приймав статут ООН. Прийняття України в ООН було результатом визнання її вкладу в розгром фашизму і свідчило про зростання її міжнародного авторитету, але це було формально, фактично всім керував Сталін.
16 серпня 1945 – радянсько-польський договір про кордони (лінія Керзона). В Польщу увійшли українські землі: Лемківщина, Надсяння, Підляща, Холмщина (Закерзоння). 10 лютого 1945 – радянсько-румунський договір – кордон в рамках радянсько-румунської. угоди 1940р. (Чернівецька, Ізмаїльська області). 29 червня 1945 договір між СРСР та Чехословаччиною: Закарпатська Україна увійшла до складу УРСР. Вперше майже всі етнічні укр. землі об\єдналися в одній державі.
Упродовж 1944-1946рр. здійснювався обмін населення між Україною та Польщею. У квітні-травні 47р. польський уряд здійснив операцію «Вісла» - насильницьке виселення українців з українських етнічних земель. Мета: асимілювати українців і ліквідувати бази діяльності ОУН-УПА.
Відбудова господарства починалася відразу після визволення українських земель. У травні 1945р. відбудовано 30% зруйнованих промислових потужностей. У березні 1946р. прийнятий Верховною Радою СРСР четвертий п\ятирічний план. В Україні планувалося доведення на кінець п\ятирічки перевищення потужностей 1940р.
США відмовили у наданні кредитів СРСР який не став учасником плана «Маршала» (кредити видавалися за умови виходу комуністів з уряду). Поставки за рахунок репарацій із Німеччини, допомога закордону були не значними. Основним джерелом були внутрішні ресурси.
Відбудова розпочалася з важкої промисловості. Поставлена мета створити воєнно-промисловий комплекс, що служив би гарантом оборони країни і базою перемоги світового соціалізму над комунізмом (холодна війна).
В Україні були відновленні шахти Донбасу, ДніпроГЕС, великі теплові електростанції, металургійні заводи. У 1948р. машинобудівних заводів працювало більше, ніж до війни. Посилилася диспропорція в розвитку промисловості на користь галузей воєнно-промислового комплексу. Розвиток важкої промисловості відбувається за рахунок легкої і с/г, а також науки і культури. Важливим джерелом відбудови був ентузіазм народу - різні форми соціалістичного змагання. В СРСР досягнення науково-технічного прогресу впроваджувалися дуже повільно. Підприємства працювали за старими технологіями. Цим було обумовлено технічне відставання СРСР від Заходу. В 1950р. важка промисловість перевершила, а легка ледве досягла 80% довоєнного рівня. Україна знову зайняла традиційне місце паливно-металургійної бази СРСР.
Відбудова с/г – дуже складні умови. Скорочення посівних площей (не вистачає робочих рук, техніки, коней). Важке становище селян (маленька зарплатня, високі податки на підсобне господарство, селяни не мали паспортів, не мали пенсій та виплат по лікарняному). 1946р. – посуха. 1946-1947 – голод. Головна причина – не посуха, а позиція держави і комуністичної партії (непомірно високі плани хлібозаготівель, постачання зерна і продуктів тваринництва за кордон). Хрущов звертався до Сталіна з цього приводу, Сталін звинуватив його у м\якотілості, Хрущов позбавлений засади першого скретаря КПУ, замість нього присланий Лазар Каганович.
З метою зміцнення фінансів у грудні 1947р. було здійснено грошову реформу. Старі гроші, що перебували обігу, обмінювалися на нові у співвідношенні 1к10. В результаті реформи населення втратило половину своїх грошей.
У Західній Україні продовжувалася політика радянізації. Основні ї напрямки:
1.       Насадження тоталітарного режиму – монополізація влади комуністичної партії. Чисельність комуністів зростала в основному за рахунок вихідців із Росії та Східної України (західні українці не виявляли особливого інтересу до вступу у комуністичну партію, радянська влада не довіряла місцевому населенню).
2.       Утвердження комуністичної ідеології, боротьба проти українського буржуазного націоналізму (репресії, депортації).
3.       Здійснення форсованої і насильницької колективізації, 1950р. став роком суцільної колективізації.
4.       Відбувається індустріалізація краю і модернізація економіки (що мало позитивне значення). До 1951 промислове виробництво зросло на 33% від рівня 1945р.
У післявоєнні роки боротьбу проти комуністичного режиму продовжує ОУН-УПА. Але після смерті  Р.Шухевича у березні  1950р. цей опір поступово було знищено. Національні інтереси українців відстоює також греко-католицька церква. В 1944р. помер А.Щептицький і митрополитом УГКЦ стає Й.Сліпий. Його заарештовано і заслано, в березні 1946р. – відбувся Львівський собор, що оголосив про саморозпуск УГКЦ, ліквідацію Брестської унії 1596р. і підпорядкування російській православній церкві. У 1949 – УГКЦ ліквідована і на Закарпатті.
З 1946-47рр. під керівництвом секретаря ВКЦКП(б)Жданова  почалася ідеологічна компанія «наведення порядку» в галузі науки, культури, літератури і мистецтва. Метою. «ждановщини» було придушення в Україні національно-визвольного руху будь-яких проявів української самостійницької ідею.  Розгортається нищівна критика інститутів історії України, укр. літ., творчих спілок, редакцій певних газет і журналів. Здійснюється компанії проти видатних діячів укр. культури письменників Рильського, Сосюри, Яновського, композитора Данькевича (опера «Богдан Хмельницький»), режисера Довженка. Звинувачення в «ідеологічних помилках», «українському буржуазному націоналізмі». Головний стиль – соціалістичний реалізм. Картина Т.Яблонської «Хліб». Представниця «наївного мистецтва» - К.Білокур «Хата в Богданівці» 1955р.
Історичний розвиток України 1945-1953 відбувається в умовах посилення сталінського тоталітарного режиму. Розгортання антисемітизму, справа лікарів не була завершена тільки тому, що в березні 1953р. Сталін помер.
      
                                                                         
 
.

Д.З.1Яку роль зіграла Україна у створенні ООН?
2Які українські землі були приєднані до УРСР у післявоєнні роки?
3Які особливості мала радянська відбудова?
4Проти кого спрямована операція Вісла ,що вона передбачала?
5Коли відбулася грошова реформа?Які вона мала наслідки?
6Як відбувалася радянізація в західній Україні?
7Яка подія сприяла поступовому знищенню опору ОУН-УПА?
8Хто став митрополитом УГКЦ після смерті Андрія Шептицького?
9Яке рішення ухвалив Львівський собор у1946р. і чому?
10Нащо була спрямована ідеологічна компанія під керівництвом Жданова?
11Який Художній стиль панує у мистецтві в радянські часи?
12В якому художньому стилі писала Катерина Білокур?


Комментариев нет:

Отправить комментарий